2024 m. vasaros mokykla

Academia Grammaticorum Salensis Vigesima Prima

Kalbiniai duomenys: nuo lauko tyrimų iki R

2024 m. liepos 21-27 d., Salos, Rokiškio raj., Lietuva

Šiuolaikinėje kalbotyroje vis svarbesnis tampa siekis teorijas ir išsikeltas hipotezes tikrinti remiantis empiriniais kalbiniais duomenimis, kuriuos dažnai renka pats tyrėjas ar tyrėja. Tam reikalingi tvirti metodologiniai duomenų rinkimo, anotavimo ir kiekybinės analizės pagrindai.  Šių metų Academia Grammaticorum Salensis vasaros mokykloje siekiama padėti pradedantiesiems tyrėjams ir tyrėjoms įgyti šiuos pagrindus. Vasaros mokyklos tikslas – dalyviams (-ėms), pirmiausia doktorantams (-ėms), suteikti esmines žinias, reikalingas atliekant duomenimis grindžiamus mokslinius tyrimus, nuosekliai vedant juos per minėtus tris darbo su duomenimis etapus, kurie universitetų programose ar vasaros mokyklose retai tebūna sujungiami į vientisą kursą. Salų vasaros mokyklos programa praktiškai imituos kalbinių duomenų kelionę nuo jų rinkimo lauko tyrimuose, apdorojimo ir anotacijos iki jų kiekybinės analizės ir statistinio hipotezių tikrinimo R statistinės analizės programa. Šie etapai bus pristatomi trijuose anglų kalba dėstomuose kursuose:

  1. Lingvistiniai lauko tyrimai. Lektorė: Dr. Maria Khachaturyan, Helsinkio universitetas
  2. Duomenų anotavimas. Lektorė: dr. Alena Witzlack-Makarevich, Jeruzalės hebrajų universitetas.
  3. Kiekybiniai metodai. Lektorius: dr. Steven Moran, Neuchâtel universitetas.

Rengiant vasaros mokyklą daug dėmesio skirta programos vientisumui ir sąsajoms tarp šių trijų kursų: lektorių bendradarbiavimo dėka juose bus aptariami tie patys pavyzdžiai ir naudojami tie patys duomenys. Be to, lingvistinių lauko tyrimų kurso dalyviai galės praktiškai išbandyti, kaip renkami kalbiniai duomenys, ir surinktus duomenimis panaudoti kituose dviejuose kursuose.

Kiekvieną dieną užbaigsime grupiniu aptarimu/konsultacija (group tutoring), kurios metu dalyviai ir dalyvės galės vienas kitam užduoti per dieną iškilusius klausimus ir padiskutuoti apie kylančius iššūkius, padedami patyrusio kolegos.

Besidomintiems nuo pirmadienio iki ketvirtadienio po pietų bus rengiama lygiagreti sekcija „Lietuvių kalbos gramatikos rašytojai“. Pranešimai ir diskusijos vyks lietuvių kalba. Sekcijai vadovaus Akselis Holvoetas. Kas norėtų dalyvauti, lauksime jūsų idėjų ir pranešimų!

Dar vienas išskirtinis vasaros mokyklos bruožas – jos sąsaja su Salų kalbotyros konferencija, kuri vyks paskutinę vasaros mokyklos dieną (liepos 26 d.). Konferencijos metu vasaros mokyklos dalyviai ir dalyvės galės pristatyti savo tyrimus specialioje stendinių pranešimų sesijoje. Žinoma, jie taip pat gali teikti savo pranešimo tezes į „Academia Grammaticorum Salensis“ konferenciją.

Preliminarus vasaros mokyklos tvarkaraštis

Tikslinė grupė

Vasaros mokykla visų pirma skirta doktorantams ir doktorantėms, tačiau juose gali dalyvauti ir pažengę magistrantai (-ės), podoktorantūros stažuotojai (-os) ir labiau patyrę lingvistai ir lingvistės. Dalyviams (-ėms) bus nurodyta, ką perskaityti ruošiantis kursams.

Šių metų vasaros mokyklos programa turėtų būti patraukli kalbininkams (-ėms), besidomintiems kalbos duomenų rinkimu ir analize. Kursuose bus dėstomi darbo su kalbiniais duomenimis pagrindai, reikalingi bet kokiam lingvistiniam tyrimui, todėl kviečiame dalyvauti įvairių lingvistikos šakų ir teorijų atstovus (-es).

Apgyvendinimas ir maitinimas

Vasaros mokyklos dalyviai ir dalyvės bus apgyvendinti Salų dvare, tame pačiame pastate, kuriame vyksta paskaitos (keletą dvaro nuotraukų rasite čia). Rengiant vasaros mokyklą tokioje unikalioje vietoje tenka priimti tam tikras jos diktuojamas sąlygas: dalyviams teks prisiminti vasaros stovyklų jausmą, kai kambariu reikėdavo dalintis su kitais. Galbūt kai kuriems tai bus iššūkis ar nauja patirtis, bet kartu tai skatina bendruomenės jausmą, leidžia paprasčiau užmegzti ryšius su kolegomis, diskusijoms lingvistinėmis temomis kartais nusitęsiant iki pat nakties – žinoma, jei nei vienas kambario gyventojas tam neprieštarauja. Dvaro kambariai yra paprasti, bet švarūs, lovų skaičius kambaryje įvairuoja nuo 2 iki 10. Tualetai ir dušai yra bendri. Jei mėgstate sveikuolišką gyvenseną, vietoj dušo ryte galėsite nerti į visai šalia esančio ežero vandenį.

Vasaros dalyviams ir dalyvėms bus suteiktas visas maitinimas (tris kartus per dieną, kaina įskaičiuota į dalyvio mokestį). Su meile vietinių Salų virėjų ruošiami valgiai paprasti, bet skanūs. Pildant registracijos formą prašome nurodyti, ar turite specialių mitybos reikalavimų. Kaime yra dvi parduotuvės, kuriose galite įsigyti būtiniausių maisto produktų, saldumynų, užkandžių ir gėrimų.

Norintys apsistoti kiek prabangesnėmis sąlygomis, galėtų ieškoti vietos 11 kilometrų atstumu nuo dvaro esančioje sodyboje, kurioje nuomojami kambariai ir namukai. Jei apgyvendinimu norite pasirūpinti patys, apgyvendinimo išlaidas galėsime išskaičiuoti iš dalyvio mokesčio. Tačiau reikėtų paminėti, kad Salose nėra viešojo transporto, todėl tokiu atveju turėtumėte patys pasirūpinti kasdieniu nuvykimu į dvarą ir parvykimu iš jo. Jei pageidaujate gauti daugiau informacijos apie apgyvendinimo ir transporto sąlygas Salose, parašykite mums.

Laisvalaikis

Prie Salų vasaros mokyklos unikalumo prisideda renginio vieta: vasaros mokykla vyksta istoriniame dvare Salų kaimelyje Rokiškio rajone. Dalyviai ir dalyvės savaitei atitrūksta nuo rūpesčių ir mėgaujasi gamtos apsuptimi bei kolegų kalbininkų draugija. Dalyviai ir dalyvės kartu gyvena dvare, drauge pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja, o vakarus leidžia ant ežero kranto ar prie laužo, įsitraukdami į gyvas diskusijas ir kartais traukdami dainas įvairiausiomis kalbomis. Žinoma, maudynės prie pat dvaro esančiame ežere yra būtina vasaros mokyklos laisvalaikio dalis – suspėti paplaukioti galima ir per pertrauką tarp paskaitų.

Vasaros mokyklą tradiciškai lydi kiti kultūriniai renginiai: koncertai, teatro spektakliai, kaimo mugės. Renginių numatyta ir šiemet, ir kaip ir kasmet tikimės, kad į juos susirinks ne tik iš įvairių šalių susirinkę lingvistai ir lingvistės, bet ir vietiniai Salų ar aplinkinių kaimų ir miestelių gyventojai (-os). Vietinė Salų bendruomenė – ištikima vasaros mokyklą lydinčių renginių lankytoja, kuri kasmet džiaugiasi, kad Salų kaimą garsina tarptautinė kalbotyros vasaros mokykla ir konferencija, sutraukianti į dvarą daugybę žmonių. Vienas tokių ištikimų vasaros mokyklos ir konferencijos draugų dažnai vasaros mokyklos dalyviams ir dalyvėms pasiūlo galimybę pasikaitinti tradicinėje lietuviškoje pirtyje – ši patirtis daugeliui jau tapo vienu svarbiausių vasaros mokyklos socialinės programos akcentu.

Kviečiame pildyti dalyvio (-ės) paraišką

Dalyvių skaičius ribotas, todėl susidarius dideliam norinčiųjų dalyvauti skaičiui vykdysime dalyvių atranką. Todėl dalyvio paraiškoje prašome nurodyti, kodėl norėtumėte dalyvauti vasaros mokykloje ir kaip jos programa dera su jūsų šiuo metu vykdomu tyrimu. Teikti paraišką kviečiame užpildant šią anketą iki balandžio 15 d. Atrinktus dalyvius informuosime iki balandžio 30 d.

Dalyvio (-ės) mokestis

Dalyvavimo vasaros mokykloje mokestis –  250 eurų (220 eurų magistrantams (-ėms) ir asociacijos „Academia Salensis“ nariams (-ėms)). Į mokestį įeina: 

Kaip nuvykti į Salas

Salų dvaras yra Rokiškio rajone, apie 150 km nuo Vilniaus (jį rasite „Google Maps” žemėlapiuose).

Vykstantiems į Salas iš Vilniaus bus užsakytas autobusas. Jis išvyks iš aikštelės prie Vilniaus universiteto sekmadienį, liepos 21 d., ir grįš į Vilnių šeštadienį, liepos 27 d.

Susisiekite su mumis

Susisiekti su mumis galite el. pašto adresu adresu info@academiasalensis.org. Sekite mus socialiniuose tinkluose („Facebook”, „Twitter”, „Instagram”), kur skelbiame naujienas, nuotraukas ir įspūdžius iš vasaros mokyklos ir konferencijos.